Miért fontos légbevezető használata?
Esetleges penészedés elkerülése érdekében fontos a friss levegő pótlása, melyet ablakba ill. falba szerelhető légbevezető elemekkel is elősegíthetünk! 

A páraszabályzott szellőzés, melyet az Aereco 1984-ben alkotott meg, alapelve, hogy páraszabályzott, azaz higroszabályzású légbevezetők önmagukat automatikusan szabályozva, az adott helyiség páratartalmától függően változtatják a friss levegő áramlási keresztmetszetét, megfelelően szabályozva ezáltal a friss levegő utánpótlását(légbevezetők) és a helyiségből elszívásra kerülő levegő mennyiségét (légelvezetők).

Fontos hangsúlyozni, hogy a levegő páratartalmát az optimális 40-55% - on kell tartani ahhoz, hogy a magas páratartalom hatására a levegőben keletkező nedvesség lecsapódását a hidegebb felületeken - úgynevezett hőhídaknál elkerülhessük. A páraszabályzott légbevezetők működtetője azt az ismert fizikai jelenséget használja ki, hogy bizonyos anyagok a páratartalom hatására megnyúlnak illetve szárazabb levegő esetén összehúzódnak. Ezen az elven működik a légbevezetők V8 érzékelőjének 8 rétegű polamid pántkötege, ami a légbevezetőben lévő zsalut mozgatja, ezzel befolyásolva a szellőzőlevegő mennyiségét az adott helyiség relatív páratartalmának köszönhetően.
Azonos elven működnek a páraszabályzott légelvezető elemek polamid pántkötegei is, amely egy rugó segítségével egy zsalut mozgat, ezzel szabályozva a megfelelő levegő beáramlását belső relatív páratartalom függvényében. Hirtelen páratartalom változásra a készülék kevesebb, mint két perc alatt reagál mindenféle segédenergia igénybevétele nélkül, tehát elektromos áramra nincs szükség.
A BXC típusú légelvezető elemek a világon először CO2 és VOC érzékelőkkel is választhatók. Emiatt az említett légelvezető elemek kiválóan alkalmazhatók iskolák, óvodák, irodák, középületek stb. szellőzőrendszereinek szabályozásához. Vizsgálatok bizonyítják, hogy az Aereco páraérzékeny pántköteggel szerelt elemek éghajlati és időjárási viszonyoktól függetlenül képesek a megfelelő levegő biztosítására a helyiségekadott páratartalmának függvényében.

Fentieket összegezve megállapíthatjuk, hogy az Aereco típusú légbevezető elemek használatával megelőzhető a helyiségek penészedése, mely egyre gyakoribb téma a mai szigetelt, 3 rétegű szigetelt ablakokkal épített házak komfort levegőjének biztosítása érdekében. Sokan nem figyelnek a szellőztetésre, holott mind a főzéskor mind pedig teregetéskor szükséges a megfelelő levegő pótlása, valamint a benti levegő cseréje. Mindemellett normál nappali időszakban is keletkezik pára az adott helyiségben történő tartózkodás során, melyet hajlamosak vagyunk figyelmen kívül hagyni. A szigetelt ház ugyanúgy igényli a megfelelő levegőpótlást, szellőztetést, erről nem szabad megfeledkezni!

Keresse webáruházunkban légbevető elemeket: További cikkeink: