FőoldalHasznos tudnivalókA páratartalom hatásai szervezetünkre
 

 

A páratartalom hatásai szervezetünkre

A pára megjelenése mindennapos jelenség otthonunkban. De vajon hogyan alakul ki, és milyen hatása van szervezetünkre?

A pára a levegő nedvességtartalma. A páratartalom függ a hőmérséklettől és a szellőzéstől. 0%-tól 100%-ig mérhető. 0-40% között túl száraz, 40% és 60% között ideális, 60% fölött pedig túl nedves a levegő.

Képződésének mértékét befolyásolja az emberi szervezet, mindennapi tevékenységünk (pl.: főzés, mosogatás, felmosás, zuhanyzás, stb.), valamint a növények száma, hiszen ők is bocsátanak ki párát. A magas páratartalom kiváltó oka lehet továbbá a fűtés és a nyílászárók korszerűsítése, továbbá a légcsere hiánya.

A fűtés helytelen szabályozása, - vagyis az egyenetlen fűtés- esetén a falak nem képesek rendesen felmelegedni, s a sarkakban hőhidak alakulhatnak ki. Ezt tetőzve a fentiekben említett emberi páraképző tevékenységgel, a falak lassanként fölveszik a belső térben keletkezett nedvességet. Amennyiben a ház szigetelése nem megfelelő, beszivároghat a talajvíz, s a repedéseken keresztül a kinti nedvesség is. A kialakult helyzet a penész melegágyát jelenti.

 

Image


Káros hatások:

A levegő magas páratartalmának hatására elszaporodhatnak otthonunkban az élősködők (pl. atkák) és a penészgombák. E kártevők allergiát válthatnak ki, s hatásukra az asztma és a szénanátha tünetei is súlyosbodhatnak. Az atkák száma 80, míg a gombáké 75%-os relatív páratartalomnál tetőzik. Szellőztetéssel, takarítással, vegyszerekkel mennyiségük szinten tartható, vagy csökkenthető.

A baktériumokat és a vírusokat illetően nincs még pontos állásfoglalás. A tudósok megfigyelései szerint vannak olyanok, melyek a száraz (pl.: tüdőgyulladást okozó Mycoplasma), s vannak olyanok, amelyek a nedves levegőt preferálják (pl.: rózsahimlőt okozó Rubeola vírus).

A magas páratartalommal szemben természetesen a 40% alatti páratartalom sem egészséges, hiszen elősegíti a nyálkahártya kiszáradását. 

K. G.

Budapest, 2013. március 08.
 

E-mail: Ez az e-mail cím védett a spamkeresőktől, engedélyezni kell a Javascript használatát a megtekintéshez
Fórumunkat itt találja!

További cikkeink:
Légbevezető elem alkalmazása gázkészülékek esetén
Hogyan működik a klíma?
Hogyan válasszunk klímát?
Higroszabályozás
A penész
Hőszivattyú
Klimaszótár